Hoe de huid werkt

Wist je dat onze huid bijna vier kilo weegt en een oppervlakte heeft van ongeveer twee vierkante meter? Dat maakt onze huid ons grootste orgaan – en dat is essentieel om verschillende redenen. De huid vormt een barrière die de binnenkant van ons lichaam beschermt tegen bacteriën, chemicaliën, viezigheid, uv-stralen van de zon en andere schadelijke elementen uit onze omgeving. Samen met de zon maakt de huid essentiële vitamine D aan, wat onder andere nodig is voor normale tand- en botontwikkeling. Plus het regelt onze lichaamstemperatuur en hydratatieniveau bij verdamping en zweten. Zonder onze huid zouden we letterlijk verdampen!

De huid is ook een belangrijk voelorgaan voor zowel plezier als ongemak. Dit komt door de grote hoeveelheden zenuwuiteinden in de buitenste laag van de huid. Deze sturen signalen naar het brein over onze omgeving, wanneer we iets aanraken of aangeraakt worden.

Wat we normaal gesproken huid noemen, bestaat eigenlijk uit drie verschillende lagen met ieder een eigen functie:

De opperhuid (de bovenste laag)

De opperhuid is de bovenste huidlaag en bestaat uit meer dan 90% keratine, hetzelfde type proteïnerijke cellen die te vinden zijn in onze haren en nagels. Deze strak verpakte cellen bewegen constant omhoog naar de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag (stratum corneum), waar ze doodgaan en loslaten. Vanaf het moment dat de cellen gevormd zijn, duurt het ongeveer vijf weken voordat ze het oppervlak bereiken. Het dunste gedeelte van de buitenste huidlaag bevindt zich op het ooglid (ongeveer 0,05 millimeter) en het dikste gedeelte bevindt zich op de handpalmen en voetzolen (1 millimeter of meer).

De opperhuid beschermt je lichaam tegen infecties, dankzij speciale cellen die het immuunsysteem waarschuwen voor virussen en andere schadelijke organismen. De geharde cellen in de buitenste huidlaag, de hoorncellen, beschermen ook tegen impact en slijtage. Hoe meer de huid slijt, hoe dikker het wordt. Daarom krijg je vaak eelt, wanneer je veel met je handen werkt. De buitenste huidlaag is bijna helemaal waterdicht en zelfhydraterend, dankzij de hoorncellen die water vasthouden en samen met natuurlijke lipiden je huid zacht en soepel houden. Wanneer het vochtniveau in de buitenste huidlaag lager dan 10% wordt, zal de huid zwak, droog en kwetsbaar worden. Wanneer je huid zichzelf niet genoeg hydrateert, moet je het zelf hydrateren door regelmatig een vette crème te gebruiken. Zo blijft je huid elastisch.

Dieper in de opperhuid kun je pigment vinden. Dit bepaalt je huidskleur en beschermt je tegen de uv-stralen van de zon. Pigment helpt ons bruin te worden wanneer we in de zon staan. Wanneer de bescherming echter niet toereikend is, verbranden we. Mensen met een donkerdere huid hebben meer pigmentcellen dan mensen met een lichtere huid.

De lederhuid (de middelste laag)

De middelste huidlaag heet de lederhuid en bestaat uit sterk, elastisch bindweefsel. De lederhuid is de dikste huidlaag en kan wel 3 millimeter dik zijn op je rug. Deze laag bevat lymfeklieren, sensorische zenuwcellen, zenuwuiteinden, haarzakjes, talg- en zweetklieren, maar ook verschillende bloedvaten die de opperhuid van zuurstof en voedingsstoffen voorzien en afvalstoffen afvoeren. De lederhuid zorgt ervoor dat we bleekjes worden van de kou in de winter en rood wanneer we ons inspannen of in verlegenheid worden gebracht. Dit komt door de bloedvaten die de lichaamstemperatuur regelen door te vernauwen wanneer het koud is of te verbreden wanneer het warm is.

De elastische cellen in de lederhuid worden minder soepel naarmate je ouder wordt, waardoor rimpels ontstaan. Littekenweefsel ontstaat ook in de lederhuid, omdat diepere wonden in het bindweefsels genezen.

Het onderhuids weefsel (de binnenste laag)

De binnenste huidlaag bevat poreus bindweefsel en vetcellen. Deze isoleren tegen koude temperaturen, beschermen tegen impact en slaan reserves en vocht op om uithongering te voorkomen. De dikte van het onderhuids weefsel kan variëren van twee millimeter tot tien centimeter, afhankelijk van je bouw. Het onderhuids weefsel bevat ook bloedvaten die de huid van zuurstof en voedingsstoffen voorziet.

Koop Locobase bij Kruidvat en Trekpleister