Droge voeten

Bij iedere stap die je zet, draagt een van je voeten je hele gewicht en wanneer je rent, verdubbelt dat gewicht. Als je per dag 10.000 stappen zet, zul je ongeveer drie miljard stappen in je hele leven zetten. Dit is vier keer de aarde rond. Kortom, je voeten zijn fantastisch! Maar ze zijn niet gemaakt om op harde vloeren te lopen en om lang opgesloten te zitten in strakke schoenen met een slecht voetbed. Hierdoor worden je voeten droog, gebarsten en hard, met name in de winter. Om ze het hele jaar door zacht, intact en soepel te houden, heb je een voetverzorgingsroutine nodig – en dat hoeft niet moeilijk te zijn of veel tijd in beslag te nemen.

De reden waarom veel mensen last hebben van droge voeten in de winter is omdat de luchtvochtigheid dan lager is, zowel binnen als buiten, de temperatuur lager is en we vaker schoenen dragen. Wanneer je huid tegen je schoenen schuurt, met name de plekken die zwaarste last dragen, zoals onder de hiel en onder je grote teen, wordt het droog en hard. De droogheid kan kloofjes veroorzaken, die zo diep en pijnlijk kunnen worden, dat lopen lastig wordt. Obesitas, eczeem en psoriasis kunnen het risico op huidproblemen op je voeten vergroten.

Droge en gebarsten huid op je voeten kan ook veroorzaakt worden door juveniele plantaire dermatose, een aandoening die met name voorkomt bij kinderen en vaak verergert in de herfst en winter. Dit zorgt er meestal voor dat de huid op het voorste voetkussen en de grote teen barst en bleek en droog wordt. Soms gaan de voeten ook jeuken en wordt de huid rood. Juveniele plantaire dermatose is erfelijk tot op zekere hoogte, maar kan ook een resultaat zijn van een kind die te strakke en warme schoenen draagt in de winter. De aandoening vermindert meestal wanneer het warmer is en gaat meestal helemaal weg wanneer het kind ouder wordt.

Van droge voeten, gebarsten hielen en harde huid afkomen

Omdat je voeten je complete lichaamsgewicht dragen, is het belangrijk voor je algehele gezondheid om goed voor ze te zorgen. Volg deze makkelijke tips om snel zachte en soepele voeten te krijgen:

  • Kies voetvriendelijke schoenen met een goed voetbed en draag geen hoge hakken of schoenen met een open hak voor een langere tijd.
  • Plak kloofjes af met een (hecht)pleister voor versnelde genezing.
  • Hydrateer je voeten regelmatig met Locobase® Repair, het liefst de eerste twee weken twee keer per dag.
  • Neem één keer per week een warm voetbad om de droge huid te verzachten. Vijl de harde huid voorzichtig direct na het bad en hydrateer je voeten met Locobase® Repair.
  • Slaap met sokken aan als je voeten heel droog zijn.

Tips!

Meer tips voor jou en je huid

Koop Locobase bij Kruidvat en Trekpleister