Droge lippen

Droge en schrale lippen zijn een veel voorkomend probleem in de winter, wanneer het winderig is en wanneer de lucht droog en koud is. Soms beschadigen de uv-stralen van de zon de huid van je lippen ook nog eens. De reden waarom onze lippen vaak droog of schraal worden, is gedeeltelijk omdat ze vaker aan het weer blootgesteld worden dan andere lichaamsdelen en gedeeltelijk omdat de huid op onze lippen bijzonder dun en gevoelig is. Dat betekent dat je lippen wat extra hulp kunnen gebruiken om zacht en soepel te blijven, met name wanneer het koud is. En heel belangrijk, ze moeten vaak gehydrateerd worden, bij voorkeur met een vettige crème of lipbalsem.

In tegenstelling tot de huid op andere plekken, hebben onze lippen geen talgklieren die van nature hydraterende en beschermende lipiden aanmaken. Je lippen likken helpt niet tegen uitdroging – eerder het tegenovergestelde. Ondanks dat je lippen direct vochtig worden, verdampt het spuug en trekt tegelijkertijd vocht uit de huid van je lippen, waardoor ze droger worden dan ervoor.

Wanneer je lippen droog worden, hebben ze de neiging om te barsten, met name de onderlip. Als je aan de velletjes gaat zitten peuteren, heb je de kans dat het probleem alleen maar erger wordt en kan het langer duren voordat de lippen genezen zijn. De lippen kunnen ook gaan bloeden en de kloofjes kunnen geïnfecteerd raken.

De beste manier om je lippen te hydrateren, is door ze met een lipbalsem of crème van hoge kwaliteit in te smeren. Kies dit product met zorg, omdat sommige lipbalsems ingrediënten zoals parfum bevatten, die de huid weer uitdrogen.

Hoe houd je je lippen zacht en soepel

Droge lippen kunnen zowel vervelend als pijnlijk zijn. Gelukkig is er een manier om dit probleem op te lossen:

  • Drink genoeg water om uitdroging te voorkomen.
  • Lik, bijt en peuter niet aan je lippen.
  • Adem zo veel mogelijk door je neus.
  • Bedek je lippen met een sjaal wanneer je buiten de kou in gaat.
  • Hydrateer je lippen meerdere keren per dag met een herstellende crème met een hoog vetgehalte, zoals Locobase® Repair.
  • Gebruik lipbalsem met SPF 15 of hoger in de zomer.
  • Vermijd lipbalsems met uitdrogende ingrediënten.

Tips!

Meer tips voor jou en je huid

Koop Locobase bij Kruidvat en Trekpleister