Droge huid

Heb je last van droge handen, ruwe hielen, droge lippen en schilferige armen en benen? Je bent niet de enige. Droge huid komt vaak voor wanneer het kouder is, met name bij ouderen. In sommige gevallen kan een droge en gebarsten huid leiden tot jeuk, eczeem en infecties. Gelukkig er is hulp!

Waarom wordt je huid droog en krijg je kloofjes?

Je huid wordt van binnenuit gehydrateerd. Het vocht wordt aan het oppervlak van de huid vastgehouden, dankzij een dunne barrière, bestaande uit dode en verharde huidcellen, genaamd hoorncellen. Deze barrière regelt de verdamping en laat precies genoeg vocht los om de huid zacht, soepel en intact te houden. Echter krijgt onze huid het iedere dag flink te verduren, waardoor de beschermende laag slijt en er lekken ontstaan. Hierdoor neemt de verdamping toe, terwijl de bescherming van de huid tegen irritatie en allergene stoffen afneemt. Normaal gesproken duurt het een paar dagen voordat de barrière de natuurlijke lipiden herstelt. Als het niet de kans krijgt om goed te herstellen, kan je huid chronisch droog of geïrriteerd raken, wat kan leiden tot serieuze huidaandoeningen, zoals eczeem. Verschillende factoren dragen bij aan een droge huid:

  • Ouder worden. Wanneer we ouder worden, neemt het aantal talgklieren – en hun activiteit – af in onze huid. Daardoor wordt het lastiger voor de huid om vocht vast te houden.
  • Erfelijkheid. Droge, gevoelige en atopische huid komt vaak voor in de familie.
  • Buitensporig reinigen. Herhaald contact met water droogt de huid uit.
  • Sterke reinigingsmiddelen. Zeep, oplosmiddelen en sterke reinigingsmiddelen spoelen de natuurlijke huidlipiden weg en dragen bij aan een droge huid.
  • Het seizoen. Tijdens de zomer wordt de huid dikker en sterker om zichzelf tegen de uv-straling van de zon te beschermen, maar deze verdwijnt door de donkere winterdagen. Problemen met droge huid en huidziekten zoals eczeem en psoriasis worden vaak ook erger in de herfst en winter, omdat het buiten kouder wordt en we meer tijd doorbrengen in droge binnenlucht.
  • Buitensporig zonnen. Je huid heeft de zon nodig om essentiële vitamine D aan te maken, maar een droge huid kan betekenen dat je te veel van het goede hebt gehad.
  • Huidaandoeningen. Ziekten die de functie van de huidbarrière verslechteren, zoals psoriasis, kunnen een droge huid veroorzaken. Jeuk en een droge huid kunnen ook worden veroorzaakt door eczeem, de meest voorkomende huidziekte. Ongeveer 10%van de populatie en zelfs 20% van alle kinderen hebben last eczeem.

Droge huid bij kinderen

Droge huid bij kinderen wordt vaak veroorzaakt door atopische dermatitis: eczeem. Eczeem komt vaak voor in het eerste levensjaar en kan rode, schrale, hobbelige en jeukende uitslag veroorzaken. De uitslag begint vaak op de wangen en verspreidt zich naar andere lichaamsdelen, met name de knieholtes, oksels en bij de luier. De jeuk kan heel vervelend zijn en kan tot een kapotte huid leiden. Deze kan geïnfecteerd raken door bacteriën die van nature voorkomen in de huid, wat er weer voor kan zorgen dat er vocht uit de uitslag lekt. Als je als kind last hebt van eczeem, heb je een grotere kans op een droge huid als een volwassene.

Locobase® helpt tegen een droge huid

Water, ouder worden, genetische factoren en het weer dragen allemaal bij aan een droge en geïrriteerde huid. Wanneer je huid heel droog is of naar eczeem neigt, is de beschermende buitenste huidlaag vatbaarder voor beschadiging van de huidbarrière. Dit betekent dat het makkelijk vocht verliest en vatbaarder wordt voor allergenen, irriterende middelen en bacteriën. Je kunt niet alles dat je huid irriteert vermijden in het dagelijks leven, maar je kunt wel een zachte, soepele en intacte huid hebben door het vaak in te smeren met een vettige crème zoals Locobase® Repair.

Tips!

Meer tips voor jou en je huid

Koop Locobase bij Kruidvat en Trekpleister