Droge handen

De zon, kou en het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam kunnen zwaar zijn voor de huid op onze handen. Het is zelfs zo dat we vaak huidveroudering als eerste op onze handen zien, omdat onze handen aanzienlijk droger en gevoeliger worden naarmate we ouder worden. De huid op onze handen wordt ook dunner en minder elastisch met de tijd. Een makkelijke manier om de elasticiteit van je huid te testen, is door in de huid op de rug van je hand te knijpen en dan los te laten. Een jonge en elastische huid zal snel terugkeren, terwijl een oudere huid langzaam terugzakt. De verminderde elasticiteit komt gedeeltelijk door beschadigingen van de zon en gedeeltelijk door het afgenomen vermogen van de huid om vocht vast te houden, naarmate we ouder worden.

Sommige mensen hebben een verhoogd risico om last te krijgen van droge en gebarsten handen door hun werk. Bijvoorbeeld medewerkers in de gezondheidszorg, omdat hun werk extreme hygiëne vereist om verspreiding van infecties tegen te gaan. Constant handenwassen met water en zeep en handdesinfectiemiddel droogt de handen uit en maakt ze vatbaarder voor eczeem en infecties, wanneer de huidbarrière zichzelf probeert te herstellen.

Tot een vijfde van de medewerkers in de gezondheidszorg heeft last van eczeem op de handen, wat de meest voorkomende plek is om eczeem te ontwikkelen. Kappers, koks, keukenmedewerkers, schoonmakers en monteurs zitten in de hoge-risicogroep die vaak in contact komen met water, reinigingsmiddelen of chemicaliën op werk. Vrouwen en jonge mensen hebben in het algemeen vaker handeczeem, waarschijnlijk omdat vrouwen vaker in contact komen met water, zowel op werk als thuis. Direct contact met bepaald voedsel, zoals tomaten, citrusvruchten, rauwe aardappelen en rauwe vis kan de uitslag erger maken, net als droge lucht, kou, stof, slaaptekort en stress.

Naast kou, zon, handenwassen en andere externe factoren, wordt onze huid beïnvloed door onze genen. Droge handen en eczeem zitten vaak in de familie. Mensen die genetisch aanleg hebben voor atopische dermatitis, een huidaandoening die de beschermende huidbarrière verslechtert en vaak al voorkomt in de kindertijd, hebben een grotere kans op droge handen.

Locobase® helpt tegen hele droge en schrale handen

Je kunt niet je genetische bouw aanpassen, maar ongeacht je leeftijd kun je droogheid voorkomen door gedurende het jaar hydraterende crème te smeren. Hierdoor krijg je zachte en soepele handen. Een goede basisregel om aan te houden, is hoe droger de huid, hoe meer vet de crème moet bevatten. Een goede tip is om je handen ’s nachts in te smeren met Locobase® Repair en doe vervolgens voor het slapengaan dunne katoenen handschoenen aan. Smeer je handen ’s morgens meteen weer in met Locobase® Repair, die meteen hydrateert en blijvend resultaat geeft en doe katoenen handschoenen onder je normale handschoenen aan wanneer je naar buiten gaat om het effect van de crème te verlengen. Smeer de crème uit en vermijd handenwassen een tijdje, om de huid een beschermende barrière te geven die de hele dag blijft. Herhaal een paar dagen op een rij of tot dat de droogheid verdwijnt.

Tips!

Meer tips voor jou en je huid

Koop Locobase bij Kruidvat en Trekpleister